Naši partneři


Projekt MalyOpen se koná
pod záštitou primátorky statutárního města Brna
JUDr. Markéty Vaňkové
a za podpory statutárního města Brna





Poskytovatelé finančně
přispívají na realizaci
akce Mistrovství ČR
neregistrovaných tenistů
s mezinárodní účastí



Oficiální míč Mistrovství
neregistrovaných tenistů



Pro Joint premium a Pro MultiVitamin premium, vše co vaše tělo potřebuje...










13.02.2010 - tenisový turnaj MO - Praha
Roman Kukla, 13.02.2010

Únorový MalýOpen-RomKukCup-dvouhra Muži (tentokrát s mezinárodní účastí-sic!), přivítal 5 hráčů kategorie Hard a 32 v Mediu.

HARDOVÁ skupina byla, želbohu, ovlivněna obnoveným zraněním Vlasty Černého, které ho již na minulém turnaji stálo vítězství. I v sobotu začal turnaj slibně, když v prvním zápase přehrál dalšího výborného tenistu Jindru Veselého, který nás po delší době poctil svou přízní a navštívil turnaj s dalšími třemi Jihočechy z Táborska.
Poslední vítěz Media Filip Zimčík porazil v druhém utkání skupiny Martina Tůmu a následně Veselý získal svůj první bod v Hardu hladkou výhrou na Vendou Pitrou. V dalším mači došlo k již vzpomínanému zranění Černého v zápase se Zimčíkem. Vlasta zápas skrečoval a protože měl dva zápasy pauzu, ještě žil nadějí, že se dá noha do pořádku. Sledoval tak pohodovou výhru Tůmy nad Pitrou a další vydařený zápas, tentokrát Zimčíka s Veselým-6:4.
Poté Černý, kterému rozhodně vůle bojovat až dokonce nechybí, zkusil vzdorovat Pitrovi, ale po několika gamech musel definitivně z turnaje odstoupit. Poté základní část turnaje spěla ke svému konci: Veselý přehrál bez problémů Tůmu a Pitra, který se oklepal z jednoznačných proher z úvodu, předvedl výborný výkon proti zatím suverénnímu Zimčíkovi a i když mu podlehl (4:6), dostal se herně zpátky do sedla.

Vyvrcholením Hardového klání byly závěrečné zápasy o konečné umístění: v zápase o 3. místo potvrdil své tenisové znovuzrození Václav Pitra a díky stále tvrdé, ale již zpřesněné hře vrátil porážku Martinu Tůmovi, jehož trpělivá, vytrvalostní antuková hra na razantního Václava v tomto duelu nestačila; i když zápas to byl vyrovnaný - pro Pitru 6:4.

FINÁLE zastihlo oba účastníky, Veselého i Zimčíka, ve vygradované formě a předvedená hra byla jak z jiné dimenze rekreačního tenisu! Dlouhé, tvrdé výměny, kdy hráči posílali soupeři zpátky prakticky nechytatelné údery k základním čarám v rozích a tím se dostávali zpět do hry byli spíše pravidlem, než vyjímkou tohoto vynikajícího a dramatického zápasu. Také zde se podařila vendetta ze zápasů základní skupiny a Filip Zimčík tentokrát na svého soupeře nestačil (5:7) a JINDRA VESELÝ se stal VÍTĚZEM Hardu.

Na tenisové zápasy kategorie MEDIUM zavítal a tím mu dodal opět punc mezinární účasti, Victor Escobedo z Peru. Přidal tak další korálek tenisové multikulturnosti turnaji, po hráčích z Itálie, Německa, Číny a Japonska, kteří již turnaj také poctili svou předvedenou herní dovedností.

8 skupin po 4 hráčích bylo příslibem náročného turnaje, jehož herní kvalita stále stoupá!

Skupina A začala soubojem tradičních účastníků, Tona Žabky s náruživým tenisovým veteránem (věkem, nikoliv předváděnou hrou!) Čendou Hrdličkou. A výkon Čendův potvrdil, že tvrdá příprava nese sladké ovoce! Hrdlička přetlačil pestrou hrou tenisově vytříbeného Žabku 6:4. Premiant Honza Hron bezchyným výkonem přehrál Jihočecha Radka Šitnera, jehož obouručné, skvěle zvládnuté údery, přitahovaly pozornost celý turnaj a vyvolaly nejednu "odbornou" debatu nad tímto neortodoxním herním způsobem hry. Ani obouručné údery, ani mládí však Radka neušetřilo od dalšího zářezu na raketě Hrdličky, který si dalším heroickým výkonem (7:5) "zadělal" na jistý postup ze skupiny! A protože ani v dalších neuvěřitelně vyrovnaných utkáních této kvalitní skupiny Žabka nepřehrál ani Hrona (4:6), ni Šitnera (6:7), postupující byli jasní Hron a Hrdlička (6:1).
Béčko zahájil zápas Zdeňka Dítěte s dalším Táborákem, Jardou Svobodou. Zdeněk opět potvrdil stále vyšší turnajovou kvalitu a přehrál Jardu 6:1. To zápas Vendy Suka s Martinem Sýkorou přinesl kvalitní, vyhroucenou bitvu, kdy síťový hrač Suk zdolával pevnou zeď vystavěnou tvrdými základními údery Sýkory. Zde až teibreak rozhodl o výhře Martina, ač v něm překonával ztrátu 1:5! Další zápasy tak dramatické nebyly. Svoboda tentokrát nic nevytěžil se své šikovné, trpělivé ruky a když Dítě prohrál se Sýkorou poměrně vyrovnaný zápas, který ještě mohl zamotat skupinou, 4:6, oba se připravovali na zápasy Útěchy.
Céčko však již zamotané bylo a o postupujích rozhodovalo skóre, když si všichni adepti na postup uštědřili navzájem porážky. Honza Svoboda však tyto starosti, pro něho bohužel, neměl, když nezískal žádnou výhru, i když v souboji s Petrem Novákem předvedl nejlepší výkon a k bodu byl nejblíže (3:6). Právě Novákovi zůstal Černý Petr, když prohrál s Karlem Kopeckým (2:6) a skóre vítězného zápasu s Petrem Witošem (které bylo výbornou bitvou) 7:6, nestačilo. Witoš totiž v zápase o bytí a nebytí přehrál vítěze skupiny Kopeckého 6:4.
Ve skupině D se hráči, bojující o postup, také brzo celkem jasně vyprofilovali. Ani Martin Kroupa, ani Miloš Stuchl se zbývajícími dvěma hráči příliš práce neměli, ale o to dramatičtější bitvu oba svedli o výhodnější postupové místo. V souboji trpělivých antukových hráčů byl Martin tím šťastnějším - 7:5. Jirka Pavliš se Štěpánem Minaříkem také svedli souboj o lepší startovní pozici do bojů Útěchy. Zkušený Jirka v konfrontaci se snaživým, mladým Štěpánem ukázal výrazně lepší zápasovou vyhrannost - 6:2.
V E-čku Štěpánův kamarád, Michal Cejnar, také sbírá výraznější zápasové zkušenosti, a také, jako Š., svedl "jen" souboj o 3. místo ve skupině, a také s tenisovým starým vlkem, Martinem Fröhlichem. A bojoval statečně, leč na premiérovu výhru to nestačilo - 4:6. Martin, který již ochutnal účast ve Finále Turnaje, předvedl nižší křivku své tenisové výkonnosti a vysokou kazivostí své "bum-bum" hry tentokrát na Vavříny pomýšlet nemohl.
A tak se jasnými postupujícími v průběhu vývoje skupiny stali Jarda Běláček a Pavel Šafránek, kterého trochu potrápil jen Fröhlich (6:3). A stejným výsledkem si Pavel poradil, díky své komplexní antukové hře s minimem chyb, i s Jardou a stal se vítězem skupiny.
F-ko opět zaměstnalo turnajové statistiky a získané gamy opět rozhodovaly o vyvolených! Ale nejdříve Libor Snoza v těžkém zápase přehrál Vaška Koubského 6:4, aby prohrál s Josefem Witošem(3:6), který zase dostal nafrak od Mira Badlíka - 1:6). Koubský, který se vývojem turnaje stále lepšil, do postupových soubojů nezasáhl, a tak o všem rozhodoval poslední zápas Badlík - Snoza. A Snoza -přes nastupující chřipku, se kterou stále úporněji bojoval - zafinišoval, porazil Badlíka a při rovnosti gamů obou, vyhrál skupinu na vzájemný zápas!
Skupina G využití nejmodernější počítačové techniky nepotřebovala-od začátku pevně za postupem vykročil Jarda Skalník, kterému švihová ruka z doby aktivní oštěpařské kariéry, zajištuje podání nebývalé razance.
Herně ho prověřil jen Victor Escobedo, i když výsledkově si ho Jarda nijak přiblížit nenechal - 6:2. Protože oběma nijak velký odpor nekladl ani Milan Moškon, ani Tomáš Wasserburger, bez problémů postoupili.
Mušketýr Milan si hned v prvním zápase skupiny poradil s mixovým specialistou Tomášem.
A v H-áčku opět, skoro již zavařený počítač, přispěl k regulérnímu průběhu Turnaje. I když rozhodoval pouze o druhém postupujícím. Vláďa Urbanec, zocelený nesčetnými turnajovými řežemi, bravurně skupinou proplul, ač hrál po delší pauze, zaviněné zraněním. V prvním zápase, výsledkově nejdramatičtějším ze skupiny, udolal Boris Nový větší trpělivostí Mr.Lifta Petera Čigáše 7:5, aby pak prohrál se zkušeným Robertem Staňkem (4:6), který do Turnaje naskočil také po delší rehabilitační pauze a ukázal, že bude, po doladění formy, patřičně míchat pořadím v nejvyšších patrech. Na oplátku však nestačil na Čigáše a zápletka byla na světě! Tím štˇastnější z tria byl nakonec Peter Čigáš.

Již OSMIFINÁLE přineslo kvalitní hru, s několika dramatickými výsledky a mnohými překvapivě vyřazenými.
Nejvyrovnanějšími zápasy se mohli pochlubit Martin Kroupa, který vyřadit po obrovské bitvě v teibreiku Petra Witoše a Libor Snoza, který nad "nemocenský plán" přehrál Jardu Běláčka - 7:5. Další utkání již nebyla výsledkově tak vyrovnaná, i kdy herní obraz takovým byl. Překvapením bylo vyřazení Suka, i když Hron od začátku Turnaje předváděl vyrovnanou, tvrdou hru s nimimem chyb a Suka vyautoval 6:2. Také výhra Jihoameričana Escobeda nad Urbancem se nečekala. Ale v průběhu zápasu Victor začal své rány umisťovat do dvorce a možná přeci jen ubylou fyzičkou handicapovaný Urbanec nedokázal vzdorovat - 6:3.
V ostaních zápasech již soupeři postupujícím nevzali více jak dva gamy a prvně jmenovaní postupují:
Šafránek vs. Badlík, Sýkora vs. Hrdlička, Skalník vs. Čigáš a Kopecký vs. Stuchl.

Ve ČTVRTFINÁLE svedli nejdramatičtější souboj Skalník se Sýkorou, kdy Sýkora dokázal otočit výsledek z 2:4 na konečných 7:5. Hron pokračoval ve spanilé jízdě a hladce přehrál Escobeda 6:2, stejně jako Kopecký Snozu - 6:1. To Kroupa, vyřazením favorizovaného Šafránka, opět ukázal, že jeho herní potenciál, opírající se o vynikající fyzičku a celodvorcový tenis, je obrovský (vzpomeňme jeho slavný skalp Josepha Liu na prosincovém Turnaji).

SEMIFINÁLE proti sobě postavilo nedříve Sýkoru s Kopeckým. A zde větší fyzická kondice rozhodla - a i když Kopecký v úvodu setu Sýkorovi svou zlatou rukou zle zatápěl, v dalším vývoji již Martin držel otěže pevně v rukou a ač Karel vzdoroval statečně, zápas již pod kontrolu nedostal - Sýkora 6:2.
V druhém zápase Kroupa vynikajícím pohybem a minimem chyb eliminoval důraznou hru Hrona a poměrně hladce se propracoval k vedení 5:1 a všichni očekávali hladké završení jeho postupu do finále. Ale Hron se projevil jako skvělý bojovník i taktik. Změnil strategii - přestal se vyčerpávat prudkými míči, které stejně ovoce nenesly, zpomalil hru trpělivějším přehazovaním, díky tomu nabíral síly i fiftým k fiftýnu a začal to být naopak Martin, kterému se začaly na tváři - do té doby bez známek únavy - perlit krůpeje potu.
Honza získával hru po hře, utkání se zlomilo a Honza zvítězil 7:5!

VELKÉ FINÁLE přineslo opět neuvěřitelné nasazení obou aktérů - jakoby to nebyl 7. zápas devítihodinového turnajového maratonu! Martin Sýkora i Honza Hron vyznávají nátlakovou hru s douhými, liftovanými míči. Také proto se hráči od samého začátku drželi nadostřel jednoho gamu a do poslední chvíle nebylo jasné, kde hledat vítěze.
Byl to však Martin, který byl celý set o ten důležitý gam vpředu a i když Honza vždy vyrovnal, stálo ho to stále více sil. A vyrovnat právě ten nejdůležitější, za stavu 5:6, se mu již nepodařilo a v heroickém souboji podlehl MARTINU SÝKOROVI, který se stal VÍTĚZEM Turnaje.

Do soubojů Útěchy nastoupilo všech 16 hráčů a v megateibrejcíh do 20, od druhého kola do 15 bodů , započali vyřazovací zápasy. V celém průběhu byly nejdramatičtější zápasy Nového s Wasserburgerem (20:18), Pavliše s Koubským (15:13), Žabky s Moškonem (15:14) a vítězné semifinále Josefa Witoše právě nad Žabkou (15:11).
Šitner do finále postoupil hladčeji, jen v úvodním kole mu zdoroval Jihočeský kolega Jarda Svoboda - 20:14.
Ve finále již unavený Josef Witoš obouručnému Radkovi Šitnerovi vzdoroval jen do stavu 2:2, pak zařadil vyšší rychlostní stupeň Radek ŠITNER a zvítězil.

Děkuji Všem aktérům za trvale zachovávanou přízeň, skvělou spolupráci a hru v duchu ferplej!
Naviděnou na dalších Turnajích se těší Výkonný Ředitel a hlavní Arbitr Série "RomKukCup" Roman Kukla


Pořadí v turnajích:

Hard
1. Veselý Jindra

2. Zimčík Filip
3. Pitra Václav
4. Tůma Martin
5. Černy Vlasta

Medium
1. Sýkora Martin

2. Hron Jan
3.-4. Kroupa Martin, Kopecký Karel
5.-8.
Escobedo Victor, Skalník Jarda, Snoza Libor, Šafránek Pavel
9.-16.
Badlík Miro, Běláček Jarda, Čigáš Peter, Hrdlička Čenda,
Stuchl Miloš, Suk Václav, Urbanec Vláďa, Witoš Petr
17. Šitner Radek
18. Witoš Josef
19.-20. Pavliš Jiří, Žabka Tono
21.-24.
Koubský Václav, Moškon Milan, Novák Petr, Nový Boris
25.-32.
Cejnar Michal, Dítě Zdeněk, Fröhlich Martin, Minařík Štěpán,
Staněk Robert, Svoboda Jan, Svoboda Jarda, Wasserburger Tomáš


Jindra Veselý a Filip Zimčík

Martin Sýkora a Jan Hron

Karel Kopecký

Martin Kroupa

Josef Witoš a Radek Šitner

Vítězné tričko č. 8


Diskuse k tomuto článku:
K tomuto článku nejsou žádné diskusní příspěvky.







Příští akce
 
05.04. HMČR NER.tenist,Olomouc 5.-7.4.2024,čtyřhra M+Ž
18.05. MO - Polička, KVALIFIKACE, dvouhra muži
08.06. TENIS U MOŘE 2024 - resort ZATON, Nin u Zadaru
08.06. MO - TOSK Žamberk, dvouhra Open
 


Malý Open 2024
27.01.2024
 
1.Vaculík Aleš37
2.Svoboda Jaroslav32
3.Hirsch Petr28
4.Dvořáček Libor27
5.Joch Michael19
6.Bučík Marek18
7.Hrdý Richard18
8.Kijonka Radim18
9.Odstrčil Jan18
10.Seidl Jan18
 

Historická tabulka MO 1995 až 2023
31.12.2022
 
1.Bryška Marcel5392
2.Kubát Martin4729
3.Střílek Jiří3986
4.Handlíř Petr3868
5.Malý Daniel3707
6.Janíček Radim3580
7.Šíma Jiří3569
8.Vaculík Aleš3555
9.Krejčiřík Vít3041
10.Skokan Karel3031